Deze website is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten
Smeergewoontes onder Nederlanders

Smeergewoontes onder Nederlanders

Hoe lang is de spf (sun protection factor) in een dagcrème of gezichtszonnebrand werkzaam volgens Nederland? En wanneer smeert de gemiddelde Nederlander een spf op het gezicht? Met het oog op het nog altijd stijgende aantal huidkankergevallen¹ in Nederland was Mádara Cosmetics benieuwd naar “smeergewoontes” in de zomer onder Nederlanders en hun kennis over de werkzaamheidsduur van de spf in hun dagcrème of gezichtszonnebrand.

Dit Mádara Cosmetics onderzoek is eind april 2023 uitgevoerd via Factsnapp onder een representatieve steekproef van N=1000 (N=500 mannen en N=500 vrouwen) Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar tot en met 60+.

Hoe lang is de spf in een dagcrème of gezichtszonnebrand werkzaam om de huid tegen de zon te beschermen? Deze vraag stelden ze aan het onderzoekspanel. Een opvallend en verontrustend antwoord op deze vraag is dat bijna 42% van de ondervraagden het antwoord op deze vraag niet weet. Bijna een kwart denkt dat de spf 4 uur lang werkzaam is. Een kleine groep van bijna 15% denkt zelfs dat de spf 8 uur of langer beschermt. Slechts 16% (mannen) en 17% (vrouwen) geeft aan dat de spf in de gezichtszonnebrand of dagcrème 2 uur werkzaam is.

Zo lang werkt je filter

Chemische zonnefilters bieden circa twee uur bescherming. Wie dus ’s morgens om 8 uur een dagcrème of een gezichtszonnebrand opdoet met een chemische spf heeft daar om 10.00 uur al geen profijt meer van. Minerale filters werken langer, zolang ze goed aanwezig zijn op de huid. Door zweten en het gezicht aanraken (wat ongemerkt zeer vaak gebeurt) kan een minerale filter deels of geheel verdwijnen waardoor de bescherming ook afneemt. Om het gezicht goed te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de zon is op tijd bijsmeren, ongeacht de gebruikte filter, dus belangrijk.

Informatie en educatie op dit vlak is belangrijk. De kans is aanwezig dat niet goed geïnformeerde mensen te weinig smeren, waardoor zij meer kans hebben om zonneschade op te lopen. 

Ons gezicht wordt voortdurend blootgesteld aan UV-straling, ongeacht het weer en het hele jaar door. De UV-indexschaal (UVI) geeft de intensiteit van de UV-stralen aan. In het verlengde hiervan wilde Mádara ook graag weten hoe goed mensen in Nederland hun gezicht beschermen tegen de zon. Het aantal Nederlanders dat nooit smeert is verrassend klein, het gros smeert alleen op zonnige dagen wanneer zij veel buiten zijn.

Wanneer smeer je in de zomermaanden zonnebrandcrème op het gezicht?

Het aantal respondenten dat nooit smeert is in Nederland verrassend klein. 8,8% van de vrouwen en 11,6% van de mannen zegt nooit te smeren. Ter vergelijking: uit een onderzoek van Mádara² uit 2022 bleek dat circa 43% van de mannen en 35% van de vrouwen in Frankrijk en Duitsland nooit zonnebrand op het gezicht aanbrengt. Het gros van de Nederlanders smeert alleen op dagen dat zij veel buiten in de zon zijn (bijvoorbeeld strand, fietsen). 67% van de mannen en bijna 53% van de vrouwen geeft dit als antwoord.

Algemeen wordt aangenomen dat bescherming tegen de zon nodig is wanneer de UVI 3 of hoger is. In Nederland gelden voor mei tot en met augustus de volgende UVI waarden (bron: World Bank, UN Statistics Division) mei UVI 4, juni t/m augustus UVI 5. Voorlichting over dagelijkse zonkracht en het nut van spf lijkt gezien de uitkomsten van het onderzoek nuttig.

Smeer altijd spf

Als er één item is dat hoe dan ook in je huidverzorgingsarsenaal zou moeten zitten, is het een product met spf. Ook op dagen dat je niet gaat fietsen of op het strand zit. Dermatologen en huidtherapeuten bevestigen dat spf bescherming hét beste antirimpel product is en dat het wanneer het goed wordt gebruikt kan beschermen tegen huidkanker. Zorgvuldig en regelmatig smeren is daarbij van groot belang.

Mádara heeft een collectie spf producten voor elke dag met verschillende mate van bescherming voor verschillende momenten van het jaar of de dag. Altijd gebaseerd op minerale zonnefilters (non-nano zinkoxide) die niet in de bloedbaan terecht komen, minder snel irritatie veroorzaken en beter zijn voor het mariene leven dan chemische zonnefilters.

Chemische vs minerale filters

Chemische zonnefilters dringen in de huid en absorberen zonlicht. Natuurlijke zonnefilters maken gebruik van minerale filters (titaniumdioxide of zinkoxide) die schadelijke UV-stralen reflecteren. Minerale filters zijn een
veilig alternatief voor chemische filters die, zo blijkt uit studies, gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen zoals opeenhoping in het lichaam, irritatie en in sommige gevallen zelfs hormonale veranderingen. Doordat minerale filters een natuurlijke barriè re creëren, werken ze direct na het opbrengen. Mádara spf producten bevatten minerale UV-filters. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en laten geen witte waas achter.


Bronnen:
tekst bericht - Puur PR voor Mádara

¹ https://www.nationaalactieplan...

² https://www.madaracosmetics.co...

Ook interessant om te lezen:

{ news.title }}
Campagne 'Gewoongesteld'

WOMEN Inc. lanceert een nieuwe versie van de klassieker ‘Bloed, Zweet en Tranen’. Dit doet de belangenorganisatie om aandacht te vragen voor het taboe...

Lees verder
{ news.title }}
Blisterverpakking van polyethyleen tereftalaat

Bayer heeft als eerste in de gezondheidszorg een blisterverpakking van polyethyleen tereftalaat (PET) gelanceerd voor het bekende merk Aleve. Deze inn...

Lees verder
{ news.title }}
Cradle Campus van Weleda

Na drie jaar bouwen opent WELEDA de deuren van haar innovatieve Cradle Campus. Volledig gebouwd van hout en klei, aangestuurd door zonne-energie en ge...

Lees verder
{ news.title }}
Tabac Original Barber Shop at Home

Bakkebaard, snor of sik, de verzorging van elke baardvorm is nu eenvoudiger dan ooit, want Tabac Original maakt van elke man een volwaardige thuisbarb...

Lees verder
Direct naar cursussen van