Deze website is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten
Vet gezond: omega 3, 6 en 9

Vet gezond: omega 3, 6 en 9

Je kent ongetwijfeld de supplementen met verschillende omega’s, omdat er vele merken op het schap staan. Maar weet jij eigenlijk waar ze goed voor zijn? En waarom? Zijn ze eigenlijk alle drie wel gezond? En is het innemen van een supplement nodig? Zomaar een paar vragen waar je het antwoord misschien nog niet op weet. Na het lezen van dit artikel ben je vet op de hoogte! Niet alleen over omega’s, maar ook over vetten in het algemeen.

Macronutriënten

Het menselijk lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. De drie belangrijke groepen macronutriënten ken je vast: eiwitten, koolhydraten en vetten. Elk van deze groepen levert belangrijke bouwstoffen voor cellen, hormonen en de hele energiehuishouding.

Essentiële vetzuren

We zijn afhankelijk van juiste voeding om bepaalde processen in het lichaam goed te laten verlopen. Het lichaam is een ingenieus systeem en kan heel veel belangrijke stoffen zelf aanmaken. Maar niet alles! De voedingsstoffen die we alleen uit voeding kunnen opnemen, noemen we essentiële voedingsstoffen. Naast het leveren van energie zijn vetten bijvoorbeeld ook noodzakelijk om vitamine A, D, E en K te kunnen opnemen in het lichaam. Als we de groep ‘vetten’ bekijken, valt deze uiteen in verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren en transvetten.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren vinden we vooral in dierlijke producten, van vlees tot zuivel, zoals roomboter. Maar ook in kokosolie en eieren zitten verzadigde vetzuren. Het zijn vetten die een vaste vorm hebben. Verzadigde vetzuren zijn noodzakelijk voor de opbouw van gezonde celmembranen, de ‘schilletjes’ die om de celinhoud van al onze lichaamscellen zitten en zorgen voor de overdracht van energie, zuurstof en voedingsstoffen vanuit het bloed naar de cellen. Onze hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit verzadigd vet en ook voor een goede longkwaliteit zijn deze vetten nodig. Ons lichaam kan verzadigde vetzuren zelf maken uit de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Het is dus niet per se noodzakelijk deze aan ons voedsel toe te voegen. Een teveel aan verzadigde vetzuren kan namelijk zorgen voor een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor bestaat er een groter risico op hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetzuren. Ze zorgen ervoor dat je lichaam cholesterol beter kan afvoeren. Er zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste onverzadigde vetzuren zijn omega 3, 6 en 9. Ze lijken op elkaar, maar hebben wél belangrijke verschillen. Omega 3 en 6 kan het lichaam niet zelf aanmaken, die moeten we dus via voeding binnenkrijgen. Omega 9 kan het lichaam wel zelf aanmaken. Een voedingssupplement met omega’s is meestal niet nodig, als je tenminste een gezond en volledig voedingspatroon hebt. In bijzondere omstandigheden kan het wel verstandig zijn een supplement te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor veganisten, vegetariërs en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Dit artikel verder lezen? 

We gaan in het artikel namelijk verder in op de omega 3, (meervoudig onverzadigde vetzuren) en 9; daarnaast lees je over gezonde en ongezonde onverzadigde vetten, transvetten, het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en waar je extra op moet letten bij je advies. Lees het artikel dan ook goed door. Pagina's 26 en 27 in editie 6.


Let op: dit artikel is niet volledig en mist belangrijke informatie die in het magazine Lijfblad staat. Een advies kan dus alleen gebaseerd worden op het volledige artikel, welke te lezen is in Lijfblad 6-2023.

Ook interessant om te lezen:

{ news.title }}
TikTok-kanaal Dokters Vandaag een succes

Binnen een maand is het TikTok-kanaal Dokters Vandaag een succes. Het TikTok-kanaal ging medio maart van start. Hierop plaatsen zes medisch specialist...

Lees verder
{ news.title }}
Verkoopmedewerker gezocht

Amsterdam Central Pharmacy, gelegen op het centraal station van Amsterdam, is op zoek naar nieuwe collega's! Heb jij ervaring in een drogisterij als v...

Lees verder
{ news.title }}
Switchen

Het proces waarin de status van geneesmiddelen verandert van ‘uitsluitend recept’ naar ‘vrij verkrijgbaar’ (zelfzorg) heet switchen. Bekende voorbeeld...

Lees verder
{ news.title }}
JEEWIN Technical Sportscare

Al sinds 2007 zet JEEWIN Technical Sportscare zich in voor verantwoorde zonbescherming en was de eerste in Europa die koraal-beschadigende ingrediënte...

Lees verder
Direct naar cursussen van