Deze website is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten
Herziening suppletieadviezen vitamine D

Herziening suppletieadviezen vitamine D

Uit een meta-analyse, waarvoor gegevens uit 49 klinische onderzoeken zijn meegenomen, blijkt dat we waarschijnlijk meer vitamine D nodig hebben dan momenteel wordt geadviseerd. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de gemiddelde volwassene 25 µg vitamine D per dag zou moeten gebruiken. Het suppletieadvies van de Gezondheidsraad ligt op 10 µg. De onderzoekers bevelen daarom aan om de huidige suppletieadviezen voor vitamine D te herzien. Daarnaast is verder onderzoek nodig naar de benodigde vitamine D-inname voor verschillende specifieke populaties.

Het effect van vitamine D-suppletie op de bloedwaarden

Via dit onderzoek wilde de onderzoekers inzicht krijgen in het effect van vitamine D-suppletie op de vitamine D-status in het bloed. Daarnaast wilden ze vaststellen welke dagelijkse dosering nodig is om een goede vitamine D-status te halen. Een goede vitamine D-status staat in dit onderzoek gelijk aan een serum 25-hydroxyvitamine D-waarde van minimaal 50 nmol/L. In de meta-analyse zijn de resultaten van 49 Europese placebo-gecontroleerde klinische onderzoeken naar het effect van vitamine D-suppletie op de bloedwaarden geanalyseerd.

Dagelijks 25 µg vitamine D nodig

Een dagelijkse suppletie met 25 µg is nodig om bij 95% van alle Europese volwassenen een goede vitamine D-status te halen concluderen de onderzoekers. De benodigde vitamine D-dosering is echter wel afhankelijk van leeftijd. Volwassenen <60 jaar hebben volgens dit onderzoek 26 µg vitamine D per dag nodig en ouderen >60 jaar 15 µg per dag. Dit is tegenstrijdig met de huidige adviezen, waarbij ouderen vaak juist meer vitamine D wordt geadviseerd dan volwassenen. Het is niet duidelijk waarom ouderen minder vitamine D nodig zouden hebben dan voorheen werd gedacht.

Vitamine D-status neemt minder snel toe bij hogere doseringen

De vitamine D-status nam gemiddeld toe met 1,77 nmol/L voor elke 2,5 µg vitamine D die werd genomen. De snelheid waarmee de vitamine D-waarde in het bloed stijgt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo neemt de vitamine D-status relatief minder snel toe bij hogere doseringen vitamine D. Bij ouderen >60 jaar neemt de vitamine D-status juist sneller toe voor elke 2,5 µg vitamine D, vergeleken met de jongere populatie. Het is onduidelijk hoe deze factoren precies invloed hebben op de vitamine D-status.

Nederlandse adviezen wijken af

De adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad wijken af van de resultaten uit het onderzoek. De Gezondheidsraad adviseert ouderen >70 jaar bijvoorbeeld om 20 µg extra vitamine D te slikken, terwijl het onderzoek 15 µg suggereert als benodigde dosering. Voor deze doelgroep heeft de Gezondheidsraad 50 nmol/L aangehouden als streefwaarde. Dit is dezelfde streefwaarde als in het onderzoek is gebruikt.

Volgens de Gezondheidsraad heeft de jongere doelgroep dagelijks 10 µg vitamine D nodig. Dit advies ligt juist lager dan wat uit huidig onderzoek blijkt (26 µg). Het is voor de jongere doelgroep wel lastig de adviezen te vergelijken. De Gezondheidsraad gaat voor deze doelgroep namelijk uit van 30 nmol/L als gezonde bloedwaarde, terwijl in het onderzoek 50 nmol/L is aangehouden. Het is logisch dat er meer vitamine D benodigd is voor een hogere bloedwaarde.

Bron bericht: NPNinfo.nl

Rupprecht, M.; Wagenpfeil, S.; Schöpe, J.; Vieth, R.; Vogt, T.; Reichrath, J. (2023). Meta-Analysis of European Clinical Trials Characterizing the Healthy-Adult Serum 25-hydroxyvitamin D Response to Vitamin D Supplementation. Nutrients, 15 (18): 3986.

Ook interessant om te lezen:

{ news.title }}
KNDB-CAO 2024/2025 geldt voor alle zelfstandige drogisterijen

Vanaf heden geldt de KNDB-CAO 2024/25 voor alle zelfstandige drogisterijen, omdat deze door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen ...

Lees verder
{ news.title }}
Meer toezicht op supplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename van onveilige supplementen die worden aangeboden via (buitenlandse) webshops en soc...

Lees verder
{ news.title }}
Unieke notitieboekcollectie

Notitieboeken zijn er voor iedereen. Voor de schetsers en de schrijvers. Voor de vertellers en de planners. Voor de long-time believers en de notebook...

Lees verder
{ news.title }}
Difrax Pinky Fopspeen

De Difrax Pinky Fopspeen heeft een speciaal zuiggedeelte met ruimte om de pink in te plaatsen. Ideaal te gebruiken als hulpmiddel voor premature tot p...

Lees verder
Direct naar cursussen van