Deze website is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten
Impact Nationaal Preventieakkoord (NPA) onvoldoende

Impact Nationaal Preventieakkoord (NPA) onvoldoende

De Nederlandse overheid wil dat er minder mensen roken, overgewicht hebben of problematisch alcohol drinken. Om dit te moeten realiseren werd in 2018 het Nationaal Preventieakkoord (NPA) afgesloten. Met de overheid en ruim 70 partijen werden hierin afspraken gemaakt om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen in de periode tot 2040. Naar verwachting hebben de afspraken onvoldoende impact gehad, blijkt uit een modelberekening van het RIVM. De ambities voor 2040 worden bij alle drie deze thema’s niet gehaald. 

Het RIVM heeft berekend hoe de situatie in 2040 zal zijn met én zonder de afspraken. Duidelijk is dat, om de ambities te halen, er extra en stevigere maatregelen nodig zijn. Ook het intensiveren van de huidige maatregelen kan bijdragen.

Daling rokers

Het aantal rokers zal in 2040 iets verder zijn gedaald met de afspraken dan zonder. Volgens de berekeningen rookt ongeveer 10% van de volwassenen dan nog, in plaats van de ambitie van maximaal 5%. Zonder de afspraken zou dit uitkomen op ongeveer 13%. Ook zal nog 4% van de 12- tot 16-jarigen roken, terwijl de ambitie is dat in 2040 geen enkele jongere meer rookt. Extra maatregelen zoals extra prijsverhogingen boven op de verhogingen zijn nodig om de ambities te bereiken.

Overgewicht nog steeds te hoog

Een daling van het aantal mensen met overgewicht wordt volgens de berekeningen niet gehaald. De ambitie is dat in 2040 maximaal 38% van de volwassenen en maximaal 9,1% van de kinderen (4 t/m 17 jaar) overgewicht heeft. Maar volgens de berekeningen komt dit met de afspraken uit op ruim 55% van de volwassenen. Zonder afspraken zou dat 58% zijn. Het aantal kinderen met overgewicht zal in 2040 ongeveer 14% (met de afspraken) in plaats van 15% zijn (zonder de afspraken). Maatregelen als gezond voedsel goedkoper maken, verkooppunten van ongezond voedsel beperken, of het verder beperken van reclame voor ongezond voedsel, kunnen bijdragen aan het behalen van de ambitie. 

Onvoldoende impact problematisch drinken verminderen

De berekening van het RIVM laat zien, dat de afspraken die gemaakt zijn om problematisch drinken te verminderen in de praktijk, onvoldoende impact hebben. De ambitie is 5% problematische drinkers in 2040. Uit de berekening blijkt dat deze groep met de afspraken nauwelijks daalt en uitkomt op ongeveer 8% in 2040. Extra en stevigere maatregelen, zoals prijsverhogingen, alcoholhoudende dranken minder beschikbaar maken en reclame beperken moeten gaan helpen om deze ambitie te behalen. 

Over het onderzoek

Deze doorrekening van het NPA deed het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Het RIVM heeft 2 inschattingen gedaan voor de situatie in 2040: een realistische inschatting van de impact van de afspraken en een positievere inschatting. Ook met de positievere inschatting worden de ambities voor alle thema’s niet gehaald.

Bron: RIVM.nl 

Ook interessant om te lezen:

{ news.title }}
KNDB-CAO 2024/2025 geldt voor alle zelfstandige drogisterijen

Vanaf heden geldt de KNDB-CAO 2024/25 voor alle zelfstandige drogisterijen, omdat deze door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen ...

Lees verder
{ news.title }}
Meer toezicht op supplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename van onveilige supplementen die worden aangeboden via (buitenlandse) webshops en soc...

Lees verder
{ news.title }}
Unieke notitieboekcollectie

Notitieboeken zijn er voor iedereen. Voor de schetsers en de schrijvers. Voor de vertellers en de planners. Voor de long-time believers en de notebook...

Lees verder
{ news.title }}
Difrax Pinky Fopspeen

De Difrax Pinky Fopspeen heeft een speciaal zuiggedeelte met ruimte om de pink in te plaatsen. Ideaal te gebruiken als hulpmiddel voor premature tot p...

Lees verder
Direct naar cursussen van