Deze website is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten
Vet gezond: omega 3, 6 en 9

Vet gezond: omega 3, 6 en 9

Je kent ongetwijfeld de supplementen met verschillende omega’s, omdat er vele merken op het schap staan. Maar weet jij eigenlijk waar ze goed voor zijn? En waarom? Zijn ze eigenlijk alle drie wel gezond? En is het innemen van een supplement nodig? Zomaar een paar vragen waar je het antwoord misschien nog niet op weet. Na het lezen van dit artikel ben je vet op de hoogte! Niet alleen over omega’s, maar ook over vetten in het algemeen.

Macronutriënten

Het menselijk lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. De drie belangrijke groepen macronutriënten ken je vast: eiwitten, koolhydraten en vetten. Elk van deze groepen levert belangrijke bouwstoffen voor cellen, hormonen en de hele energiehuishouding.

Essentiële vetzuren

We zijn afhankelijk van juiste voeding om bepaalde processen in het lichaam goed te laten verlopen. Het lichaam is een ingenieus systeem en kan heel veel belangrijke stoffen zelf aanmaken. Maar niet alles! De voedingsstoffen die we alleen uit voeding kunnen opnemen, noemen we essentiële voedingsstoffen. Naast het leveren van energie zijn vetten bijvoorbeeld ook noodzakelijk om vitamine A, D, E en K te kunnen opnemen in het lichaam. Als we de groep ‘vetten’ bekijken, valt deze uiteen in verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren en transvetten.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren vinden we vooral in dierlijke producten, van vlees tot zuivel, zoals roomboter. Maar ook in kokosolie en eieren zitten verzadigde vetzuren. Het zijn vetten die een vaste vorm hebben. Verzadigde vetzuren zijn noodzakelijk voor de opbouw van gezonde celmembranen, de ‘schilletjes’ die om de celinhoud van al onze lichaamscellen zitten en zorgen voor de overdracht van energie, zuurstof en voedingsstoffen vanuit het bloed naar de cellen. Onze hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit verzadigd vet en ook voor een goede longkwaliteit zijn deze vetten nodig. Ons lichaam kan verzadigde vetzuren zelf maken uit de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Het is dus niet per se noodzakelijk deze aan ons voedsel toe te voegen. Een teveel aan verzadigde vetzuren kan namelijk zorgen voor een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor bestaat er een groter risico op hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetzuren. Ze zorgen ervoor dat je lichaam cholesterol beter kan afvoeren. Er zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste onverzadigde vetzuren zijn omega 3, 6 en 9. Ze lijken op elkaar, maar hebben wél belangrijke verschillen. Omega 3 en 6 kan het lichaam niet zelf aanmaken, die moeten we dus via voeding binnenkrijgen. Omega 9 kan het lichaam wel zelf aanmaken. Een voedingssupplement met omega’s is meestal niet nodig, als je tenminste een gezond en volledig voedingspatroon hebt. In bijzondere omstandigheden kan het wel verstandig zijn een supplement te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor veganisten, vegetariërs en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Dit artikel verder lezen? 

We gaan in het artikel namelijk verder in op de omega 3, (meervoudig onverzadigde vetzuren) en 9; daarnaast lees je over gezonde en ongezonde onverzadigde vetten, transvetten, het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en waar je extra op moet letten bij je advies. Lees het artikel dan ook goed door. Pagina's 26 en 27 in editie 6.


Let op: dit artikel is niet volledig en mist belangrijke informatie die in het magazine Lijfblad staat. Een advies kan dus alleen gebaseerd worden op het volledige artikel, welke te lezen is in Lijfblad 6-2023.

Ook interessant om te lezen:

{ news.title }}
KNDB-CAO 2024/2025 geldt voor alle zelfstandige drogisterijen

Vanaf heden geldt de KNDB-CAO 2024/25 voor alle zelfstandige drogisterijen, omdat deze door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen ...

Lees verder
{ news.title }}
Meer toezicht op supplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename van onveilige supplementen die worden aangeboden via (buitenlandse) webshops en soc...

Lees verder
{ news.title }}
Unieke notitieboekcollectie

Notitieboeken zijn er voor iedereen. Voor de schetsers en de schrijvers. Voor de vertellers en de planners. Voor de long-time believers en de notebook...

Lees verder
{ news.title }}
Difrax Pinky Fopspeen

De Difrax Pinky Fopspeen heeft een speciaal zuiggedeelte met ruimte om de pink in te plaatsen. Ideaal te gebruiken als hulpmiddel voor premature tot p...

Lees verder
Direct naar cursussen van